Mv5bzdm4yzu1mwmtytc1zs00yzlkltg4mditoduxztixymmyytu3xkeyxkfqcgdeqw1hzgv0axnj. V1

Koolhovens Keuze - september '24

Hitchcock

Er zijn in de filmgeschiedenis weinig regisseurs die zo invloedrijk waren als Alfred Hitchcock. The Master of Suspense was in zijn hoogtijdagen minstens even beroemd als Quentin Tarantino nu. Hij was op een bepaald moment zelfs zo beroemd dat hij de hoofdrol speelde in de trailers voor zijn films

Iedere jonge filmmaker geef ik altijd het advies om de films van ‘Hitch’ te bekijken. Ze zijn zó helder geregisseerd, daar kun je veel van leren. Ik kijk ze zelf ook regelmatig terug.

Ik kies vijf films van de maestro uit, die iedere filmclub een leuke avond zullen bezorgen.

REAR WINDOW (1954)

De Hitchcock-film waar ik waarschijnlijk het vaakst over gesproken heb, omdat het het beste praktische voorbeeld is van het Kuleshov-effect, dat ooit geweldig werd uitgelegd door Hitch zelf. De voyeuristische film had een enorme invloed op latere films, zoals Fright Night, Body Double , Road Games en Disturbia (dat zelfs een rechtszaak aan de broek kreeg, maar won),

Licensie: hier      Trailer: hier

 

MARNIE (1964)

Marnie was destijds een onbegrepen film, maar de romantische thriller steeg door de jaren heen steeds meer in aanzien. Tippi Hedren speelt de kleptomane Marnie, die herkend wordt door Sean Connery als de vrouw die tienduizend dollar stal uit de kluis van een zakenrelatie. Probleem is dat Connery haar toch wel aantrekkelijk vindt en de dame in dienst neemt.  Dat is natuurlijk vragen om problemen.

Licensie: hier     Trailer: hier

 

NORTH BY NORTHWEST (1959)

De film die model stond voor de James Bond-reeks. Sterker nog, men wilde Cary Grant voor die rol en alles was zelfs in kannen en kruiken, totdat Grant te kennen gaf maar een keer de geheim agent te willen spelen, omdat hij al 58 was.

In North by Northwest  speelt Grant iemand die wordt opgejaagd door spionnen die hem aanzien voor geheim agent. Iemand die vals beschuldigd wordt en persoonsverwisselingen waren sowieso al favoriete thema’s van de Master of Suspence, maar de manier waarop het in deze film gebeurt leidde tot een volledig eigen subgenre, die van romantische avonturenthrillers, een genre dat ik heden ten dage enorm mis in de bioscoop.

Licensie: hier    Trailer: hier

 

FAMILY PLOT (1976)

Een voorbeeld van zo’n romantische avonturenthriller is de misdaadkomedie Family Plot, de laatste film die Hitchcock ons gaf. Het is een van zijn meest onderschatte films, wat mij betreft. Destijds was het gevoel een beetje dat de maestro een beetje stram aan het worden was en ik kan me voorstellen dat na de novelle vague een film als dit wat oubollig moet hebben aangevoeld. Nu jaren later, zijn die Franse films grotendeels vergeten en valt vooral op hoe heerlijk lichtvoetig en vermakelijk de laatste film van Hitch eigenlijk was. Een nep-medium, een incapabele kruimeldief, een kidnapping en een heerlijk valse bad guy. Gaat dat zien.

Licensie: hier    Trailer: hier

 

HITCHCOCK (2012)

Tot slot geen film van de meester, maar een óver de meester. Niemand minder dan Anthony Hopkins speelt Sir Alfred Joseph Hitchcock in de film met de geweldige tagline: "Behind every Psycho is a great woman.",  een knipoog naar wellicht de beroemdste film van Hitch. Die great woman wordt ook gespeeld door een grootheid: Helen Mirren speelt Hitchcocks vrouw en partner Alma Reville. Met Scarlett Johansson als Janet Leigh echt een prachtige cast in een film die zich afspeelt tijdens het maken van Psycho.

Licensie: hier    Trailer: hier

Bekijk hier ook Martin Koolhoven in Shownieuws over Alfred Hitchcock.

Groet,

Martin Koolhoven