FILMFLOPS
Het is de nachtmerrie van iedere filmmaker: een filmflop. Maar als dat gebeurt is het de wensdroom van alle regisseurs: dat de film in de jaren erop volgend aan prestige wint en wellicht zelfs een culthit wordt. Ooit gebeurde dat door televisie-uitzendingen, daarna op videobanden in videotheken, toen op DVD’s en tegenwoordig via de streaming-services. Het komt op hetzelfde neer, films krijgen een tweede leven via home cinema, dat tegenwoordig met 4K scans, geweldige beamers, geluidsinstallaties en grote schermen behoorlijk in de buurt kan komen van een bioscoopervaring. Goed, we hebben thuis niet de collectieve ervaring van een volle zaal die samen lacht, huilt en huivert- maar gelukkig zijn er nog filmmafkezen zoals ik en de filmclubs die hun vertoningen via filmservice.nl regelen die films soms nog een tweede kans geven.
Dit zijn een aantal films die een nieuwe kans verdienen op het grote doek. Films die het niet goed deden aan de box office toen ze uitkwamen
Dit zijn een aantal films die een nieuwe kans verdienen op het grote doek. Films die het niet goed deden aan de box office toen ze uitkwamen
BIG TROUBLE IN LITTLE CHINA (1986)
John Carpenters bizarre mix van oosterse magie, kungfu, comedy en actie was bij uitkomst een grote flop, maar werd later een absolute cultfavoriet. Kurt Russell is hilarisch als de zelfverzekerde, maar eigenlijk volstrekt incompetente held. Een van mijn favoriete actie/avonturenfilms ooit, die ik dus al heel vaak gezien heb. Maar het kan nooit genoeg zijn!
FIGHT CLUB (1999)
David Finchers verfilming van Chuck Palahniuks roman werd slecht begrepen bij release: te gewelddadig, te nihilistisch, te ingewikkeld. Maar met de jaren groeide het uit tot een generatiebepalende film, met Brad Pitt op z’n coolst en een twist die inmiddels legendarisch is. Ironisch genoeg werd een film die consumptiemaatschappij bekritiseerde uiteindelijk een popcultureel icoon.
THE THING (1982)
Een van de beroemdste flops die later als meesterwerk werd erkend. Bij release werd Carpenters paranoiathriller genadeloos afgebrand, deels doordat E.T. een paar weken eerder uitkwam en mensen toen blijkbaar geen zin hadden in bloederige body horror. Tegenwoordig wordt The Thing gezien als een van de beste horrorfilms ooit, niet in de laatste plaats door mij…
Licentie: hier Trailer: hier
IDIOCRACY (2006)
Deze satire van Mike Judge (bekend van Beavis and Butt-head) werd destijds nauwelijks in de bioscopen uitgebracht, waarschijnlijk omdat de studio de film té cynisch vond. Maar juist die cynische, krankzinnige toekomstvisie – waarin de wereld wordt geregeerd door gemakzucht en domheid – lijkt elk jaar realistischer. Ik herzag de film nog niet zo lang geleden en vond het heel lastig niet aan de huidige Amerikaanse president te denken…
BLADE RUNNER (1982)
Er bestaan weinig grotere cult-films dan deze. Tegenwoordig lijkt iedereen, mede door het feit dat er onlangs een verlate (minder indrukwekkende) sequel uitkwam, vergeten dat de film destijds flopte. Niet alleen bij het publiek trouwens; bij de oorspronkelijke bioscoop-release vonden critici de film traag, verwarrend en te donker. Maar het geweldige verhaal, de spectaculaire beelden en het geniale acteerwerk van onder meer Rutger Hauer (die een van de beste villains ooit neerzet) zorgden ervoor dat de film in de thuisbios alsnog zijn publiek vond en dat er meerdere re-releases kwamen (in verschillende versies). Tegenwoordig wordt de film alom geprezen als groot futuristisch meesterwerk en is hij met de opkomende AI zelfs relevanter dan ooit.
Licentie: hier Trailer: hier
Deze films bewijzen dat een flop niet het einde hoeft te zijn. Integendeel: het zijn juist de films die risico’s nemen, buiten de lijntjes kleuren of hun tijd vooruit zijn, die uiteindelijk blijven hangen. Misschien niet meteen in de kassa, maar wel in de hoofden en harten van de kijkers – en daar gaat het uiteindelijk om.
Groet,
Martin Koolhoven